Blytung lidenskap

Blytung lidenskap

For ingeniørene Margrethe og Bjarte førte kjærlighet og felles interesse for jakt og friluftsliv til både giftermål og barn - i tillegg til en egen kulefabrikk.
Av Geir Dahle

Det blåser friskt ute i havgapet i Austrheim, omtrent så lang vest man kommer i Fastlands-Norge. Her har ekteparet Margrethe og Bjarte Drange blåst liv igjen i et nedlagt verksted og realisert drømmen de har gått svanger med de siste årene.

Margrethe og Bjarte Drange satser på drømmen.

Margrethe og Bjarte Drange satser på drømmen.

West Coast Bullet Factory er navnet. Grunderbedriften, som så dagens lys i fjor, er for tiden landets eneste produsent av kobberbelagte prosjektiler for håndvåpen til det norske privatmarkedet.  

- Vi kan vel ikke akkurat si vi følger hovedstrømmen. En skal vel lete lenge etter en smalere nisje enn dette, ler gründer Bjarte Drange hjertelig i det han åpner døren og tar i mot oss en litt hustrig lørdag formiddag.

I det vi får utdelt hørselvern kjenner vi også lukten av olje og produksjonsmaskiner kile oss i nesen. Og hørselvern trengs. For inne i produksjonshallen hamrer, dundrer og durer det høylytt fra maskinparken som er i ferd med å gjøre 300 kilo bly om til 35.000 formfullendte prosjektil - kuler som sportsskyttere fra hele Norge er full av lovord om.

Kule gründere gir full gass

WCBF benytter resirkulert metall i produksjonen slik at produksjonen blir mest mulig miljøvennlig.

WCBF benytter resirkulert metall i produksjonen slik at produksjonen blir mest mulig miljøvennlig.

- Akkurat nå kjører vi en batch for ni millimeter, vår klart mest populære kaliber, forteller kona Margrethe, som akkurat har satt i gang den taktfaste kappemaskinen.

Mens mor og far sørger for at produksjonen går sin gang i det tidligere båtverftet, er poden på fem fire trygt plassert hos Bjartes foreldre som villig stiller opp som barnevakt når de to nordhordlendingene dyrker sin store lidenskap.

For Margrethe og Bjarte har begge “vanlige” jobber, og babyen WCBF må derfor skjøttes etter at dagens dont er unnagjort. Fritidsproblem er med andre ord et helt ukjent fenomen for familien Drange. Stort sett går kveldene i ukedagene med til produksjon, pakking og levering. I helgene handler det også om å skape perfekte prosjektil. I alt går det gjerne med et trettitalls timer i uken for de to kule-entusiastene, som aller helst skulle sett at døgnet hadde dobbelt så mange timer.

Et familieprosjekt blir til

- Vi hadde ikke kunne etablere WCBF om vi ikke hadde hatt fantastiske foreldre og svigerforeldre og venner som stiller opp, sier to takknemlige kulemakerne, og understreker at de etter beste evne forsøker å finne plass til familietid oppi all produksjonen. Og da blir det gjerne aktiviteter og friluftsliv det går i.

De to maskiningeniørene møttes som kolleger hos industribedriften Frank Mohn på Flatøy for ti tolv år siden. De kom raskt i snakk og fant ut at de begge hadde felles interesse i jakt og friluftsliv. Etter hvert oppsto det søt musikk mellom dem, og herr og fru Drange ble smidd i hymens lenker i 2012. Sønnen Benjamin kom til verden to år senere.

Så muligheten i nedgangstiden

Moderne produksjon sikrer høy kvalitet i produksjonen.

Moderne produksjon sikrer høy kvalitet i produksjonen.

Nedturen i olje- og offshorebransjen for noen år tilbake gjorde at de to ingeniørene begynte å leke med tanken om å forsøke seg som gründere. Litt tilfeldig kom Bjarte i 2017 over den nedlagte båtslippen i Mastrevik. Han tok kontakt med eieren, det tok ikke lang tid før de fikk grønt lys for å leie lokaler.

Snøballen var nå begynt å rulle. I Gävle, nord for Stockholm, hadde kulefabrikken Nordic Bullet lagt ned virksomheten. Det ble kjapt gjort avtale om kjøp av produksjonsutstyr og navnerettigheter, og i november samme år kom den første traileren fullastet med ulike presser og annet produksjonsutstyr til Mastrevik i Austrheim.

Det neste halvåret gikk med til rigging, opplæring og finjustering av leddene i produksjonsprosessen. I mai 2018 kunne West Coast endelig legge sine aller første pakker med prosjektiler ut for salg. Siden har det strømmet hundretusenvis av kuler ut fra nisjebedriften i havgapet.

Får skryt fra skytterne

Bjarte Drange har selv mange kuler på samvittigheten. Som aktiv sportsskytter de siste 15 årene har han nemlig avfyrt utallige skudd mot blinkene. Og truffet. Ved siden av flere NM-titler i revolver-klassen, er Bjarte også nordisk mester i standard-klassen i dynamisk sportsskyting. I tillegg har han havnet blant topp tjue i både EM og VM. Bjarte vet altså utmerket godt hva det går i.

En NM tittel krever prosjektiler av høy kvalitet. Det er de små detaljene som teller.

En NM tittel krever prosjektiler av høy kvalitet. Det er de små detaljene som teller.

- Jeg prøver å få tid til litt skyting fortsatt, men poden, familien og fabrikken krever sitt og har selvsagt førsteprioritet, sier den erfarne skytteren og viser oss hvordan selve kobberbeleggingen av blykulene skjer.

Selv om West Coast Bullet Factory kun har ett år på baken, har selskapet allerede klart å opparbeide seg et godt rykte i skytterkretser.

- Vi får stadig tilbakemeldinger fra skyttere som skryter av kulenes presisjon og at kulene generelt går veldig bra, sier fabrikkeieren.

Vil bli ledende i Norden

Kontakten med skyttermiljøet er viktig for den ferske fabrikken. Det er tross alt dem kulene lages for og til. Derfor er det heller ikke så overraskende at WCBF har valgt å bli sponsor for to lovende konkurranseskyttere - Camilla Toft og Jan Børge Søviknes.

Margrethe og Bjarte legger ikke skjul på at ambisjonen er å bli ledende i Norden på kuler til håndvåpen. I Norge har kuleprodusenten allerede fått et godt grep om markedet, og nå er de representert også i Sverige med en agent.

- Vi bruker mye tid på denne babyen vår. Men så er det jo gøy og givende å se at det vi legger sjelen vår i, faktisk blir satt pris på. Dette er jo noe vi begge brenner for. Hvis vi når målene våre i år, er håpet å få til en deltidsstilling på sikt, sier Margrethe, som akkurat har latt kuler fra første batch på 80 kilo bly, gå over i poleringsmaskinen for en finish.

West Coast Bullet Factory er landets eneste produsent av prosjektiler for håndvåpen.

West Coast Bullet Factory er landets eneste produsent av prosjektiler for håndvåpen.

Full fokus på kvalitet

En batch gir i de fleste tilfeller en produksjon på 10.000 prosjektiler, litt avhengig av kuledimensjon og hvor stort svinnet i produksjonen er. For svinn er det.

- Dette er et håndverk som krever kontroll og presisjon. Hos oss er det kun perfekte prosjektil slipper gjennom nåløyet. For her er det utelukkende prima kvalitet som gjelder, sier gründerne Margrethe og Bjarte Drange som hele tiden gjør sitt ytterste for å ha ulike dimensjoner av kobberbelagte kuler på lager til enhver tid.

Som aktiv sportskytter vet Bjarte at kontroll og presisjon er nøkkelen til å produsere perfekte prosjektiler.

Som aktiv sportskytter vet Bjarte at kontroll og presisjon er nøkkelen til å produsere perfekte prosjektiler.

West Coast Bullet Factory er oppstartsbedrift og mottar støtte fra Austrheim kommune og Industriutvikling Vest (IUV).


Alle skal med

Alle skal med

Reklamehuset på plass i Galteråsen

Reklamehuset på plass i Galteråsen