Produktiv partner i plast

Produktiv partner i plast

Etter over tretti år i plastbransjen går produsenten Plastinvent offensivt til verks og satser stort på både ny teknologi og økt spisskompetanse.

Samtidig investeres det i større produksjonsareal for at nye ideer og smarte løsninger skal kunne utvikles, noe både industri, havbruk, offshore-bransjen, men også private båteiere nyter godt av.

Den produktive plastprodusenten er strategisk plassert i idylliske omgivelser på Radøy.

Den produktive plastprodusenten er strategisk plassert i idylliske omgivelser på Radøy.

Vi er på tur til Olsvollstranda industriområdet i Sæbøvågen på Radøy i Nordhordland. Her holder Vestlandets eneste leverandør av rotasjonsstøpte termoplast-produkter til. Vi parkerer rett utenfor de moderne lokalene til Plastinvent AS, som er kåret til Gaselle-bedrift ikke bare en, men to ganger det siste tiåret.

Vi sikter oss inn mot hovedinngangen der de to eierne Tone Merete og Stian Haukeland ønsker oss velkommen. Ekteparet, som overtok driften av industribedriften i 2005, har tatt selskapet til stadig nye høyder det siste tiåret. I fjor lå omsetningen på rundt tolv millioner, og til sammen har ti personer sin arbeidsplass i lokalene i Sæbøvågen.

Offensiv satsing

Til tross for at noen av bransjene som Plastinvent leverer utstyr til, i det siste har slitt som følge av nedgangstider, satser Plastinvent friskt og offensivt.

Daglig leder Stian Haukedal, guider og forteller engasjert om muligheter i plast.

Daglig leder Stian Haukedal, guider og forteller engasjert om muligheter i plast.

- Vi ønsker å ha en framoverlent holdning og utvikle nye smarte løsninger både for og gjerne sammen med kundene våre, sier Stian Haukeland, som er daglig leder for øy-bedriften, som er strategisk plassert med en beliggenhet midt i smørøyet for de mange næringene som selskapet betjener.

Stian inviterer på en liten omvisning i fabrikklokalene. I det han åpner dørene inn til rotasjonsstøperiet, drømmer vi oss bort til sydligere breddegrader noen sekunder, i det en lun vegg av varme slår mot oss.

Mens vi går innover passerer vi et titalls ferdigstøpte blåser, en høy stabel med latriner, og pallevis med flyteelementer. Alt i plast, selvfølgelig

IMG_6304-blå-oppdrift-hall-tilt.jpg

Har funnet flyten

Plastinvent er storleverandør av flyteelementer i plast.

Stor på oppdrift

- I fjor produserte vi godt over ti tusen flyteelementer, sier Haukeland og legger ikke skjul på at oppdrift og flytepontonger er en sentral varegruppe for Plastinvent.

Et av mange oppdriftsprodukt i plast produsert for kunder nasjonalt og internasjonalt.

Et av mange oppdriftsprodukt i plast produsert for kunder nasjonalt og internasjonalt.

- Vi leverer til hele landet,  og har hatt større ordrer som har gått til blant annet både England og USA.

Haukeland tar oss med bort til støperiets ovn, der en operatør nettopp har satt i gang en ny støpeprosessen. Rett foran oss blir plast i pulverform varmet opp mens den spesialdesignede støpeformen roteres i alle retninger I løpet av en liten halvtime vil et nytt hult plastprodukt se dagens lys. Det vil si; formene må først avkjøles langsomt og skånsomt slik at man unngår at det oppstår spenninger i plasten. Slik går nemlig på kvaliteten løs.

Litt bortenfor støperiet står maskinen som produserer det som på fagspråket heter ekspandert polystyren, for de fleste bedre kjent som isopor.

- Denne fungerer som en stor popcorn-maskin og kan i løpet av time produsere fem kubikk med ferdig isopor som vi fyller elementene med, forklarer plast-eksperten, og tar oss med videre, der en annen av selskapets ti ansatte er klar til å sveise på lokk.

Operatør Eldrid starter maskinen. På en-to-tre har hun forseglet elementet som er fylt til randen av millioner små lette isopor-kuler.

Millimeterpresisjon

Vi går inn en ny dør og kommer rett inn i en maskineringsavdeling - der en Multicam 7000 maskin jobber på spreng med forme ut en tjue centimeter høy base. Plastsponet fyker og samles opp i store sekker, mens den datastyrte maskinen med millimeterpresisjon skaper perfekte rom der kostbare deler skal oppbevares.

Spesialprodusert miniatyr mærde-ring i plast.

Spesialprodusert miniatyr mærde-ring i plast.

I denne delen av produksjonen går det i plastplater og rør, og i sveise-avdelingen er en medarbeider i full gang med å sveise på en av de siste komponent til en mærde-ring i miniatyr. Den skal brukes på en av kundene sin stand under en stor og viktig messe i Trondheim.

Daglig leder røper at bedriften akkurat nå har mottatt en helt ny maskin som er kommet med en trailer fra Tyskland.

Åpner nye muligheter

Det nye vidunderet er en såkalt butt welding-maskin for sveising av plater. Nyanskaffelsen fra tyske Wegener vil både forbedre selve produktkvaliteten, men også gjøre tilvirkningsprosessen mer kostnadseffektiv - og dermed også Plastinvent mer konkurransedyktig.

- Våre operatører og ingeniører har nettopp vært i Tyskland og blitt drillet, og vi er derfor nå klare til å utvikle enda smartere og bedre løsninger innen termoplast, forteller Haukeland.

Som leverandør av produkter til blant annet oppdrettsnæringen er det viktig å ha både det rette rette utstyret og den rette kompetansen.

Som leverandør av produkter til blant annet oppdrettsnæringen er det viktig å ha både det rette rette utstyret og den rette kompetansen.

Han understreker at den nye Wegener-maskinen åpner for helt nye muligheter innen konstruksjoner med store dimensjoner, eksempelvis store sylindriske tanker som blant annet er etterspurt av mange settefiskanlegg landet over.

Vi fortsetter vandringen og ender opp helt innerst i fabrikklokalet der konsulentavdelingen holder til. Her sitter to ingeniører og designer modeller og former på skjerm.

Kontinuerlig heving av kompetanse

- Vi er helt avhengig av å ha spisskompetanse på de tekniske løsningene, som både kan komme helt fiks ferdige eller vi må utvikle dem sammen med kunden. Det gir alltid et godt resultat. Planen er å styrke avdelingen i løpet av nærmeste framtid, forteller nordhordlendingen og geleider oss ut av fabrikk over over til de to plast-hallene rett vis-a-vis fabrikken.

Halvveis over til lageret, stopper Haukeland opp og forteller at Plastinvent nylig overtok den 16 mål store nabotomten. En investering i framtiden, understreker Haukeland.

Plastinvent utvider, og har akkurat overtatt en 16 mål stor nabotomt.

Plastinvent utvider, og har akkurat overtatt en 16 mål stor nabotomt.

- En del av tomten vil nok bli benyttet når vi utvider eget produksjonsareal, men det er ikke umulig at vi kommer til å leie ut en del også, røper Haukeland.

I  plasthallen ligger produkter beregnet for privatmarkedet, tanker og beholdere som  båtfolket trenger.

- Tankene er produsert i næringsmiddelgodkjent polyethylenplast. De avgir ingen lukt eller smak, og kan derfor benyttes til vann, diesel og septik, sier Haukeland, og legger til at all plast som benyttes i produksjon er miljøvennlig.

Svært miljøbevisst

Blide, kompetente og miljøbevisste ansatte hos Plastinvent.

Blide, kompetente og miljøbevisste ansatte hos Plastinvent.

Hos Plastinvent prioriteres nemlig miljø og sikkerhet på lik linje med produksjon, service og økonomi. Bedriften er ISO-sertifisert i både 9000 og 14000-standardene, men jobber i det daglige etter prinsippene i den strenge 18000-standarden. Selskapet miljøprofil er derfor en viktig faktor for utvalget av produkter som blir produsert hos plastspesialistene på Olsvollstranda industriområde.

- Vi har et sterkt fokus på retur og gjenvinning, og håndterer både eget produksjonsavfall, som i stor grad går til gjenvinning, og vi tar imot avfall fra kunder, som eksempelvis skal destrueres, forteller Stian Haukeland, og legger til:

- Vi synes også det er viktig at miljøet og naturen vår ivaretas, derfor har vi i det siste sponset strandryddeaksjoner i kommunen.


Fakta om Plastinvent

Plastinvent AS har røtter tilbake til 1986 og var da etablert ved Alversund i Lindås kommune. Bedriften har opplevd stor vekst, og har blant annet blitt utnevnt som Gasellebedrift 2 ganger. Plastinvent er kjent for sin høye kompetanse og erfaring innen plastsveising, rørsveising, rotasjonsstøping og maskinering, og de leverer i dag produkter og tjenester til kunder innen industri, offshore, subsea, havbruk og seismikk, i tillegg til private kunder.

Settefisk- og postsmoltproduksjon: Effektiv, energigjerrig slamhåndtering med et helt spesielt filter.

Settefisk- og postsmoltproduksjon: Effektiv, energigjerrig slamhåndtering med et helt spesielt filter.

Løfter fiskevelferd og vekst med luft og vannstrømmer

Løfter fiskevelferd og vekst med luft og vannstrømmer