Liten pakke kan forhindre total katastrofe

Liten pakke kan forhindre total katastrofe

Reidar Iversen monterer skreddersydd løsning for brannsikkerhet i næringsbygget i Knarvik.

Reidar Iversen monterer skreddersydd løsning for brannsikkerhet i næringsbygget i Knarvik.

Vi er med gründer Reidar August Iversen, når han skal installere en skreddersydd løsning for katinekjøkken og fire tekjøkken rundt om på Dampen - næringsbygget i kommunesenteret Knarvik i Lindås kommune som huser flere lokale bedrifter, deriblant også produktutviklerens egen virksomhet..

- For et par dager siden programmerte jeg alle komponentene, og i går testet vi oppsettet skikkelig med røykstikker. Og ja, alt funket som det skal, sier Iversen tydelig tilfreds med testen.

Fleksibelt og frittstående

Etter å ha forsynt brannutsatte kjøkken med effektive sikringssystem på omtrent samtlige av landets asylmottak, har bergenseren nå utviklet egne pakkeløsninger rettet mot private hjem og næringsbygg.

homeGuard pakke klar for installasjon.

homeGuard pakke klar for installasjon.

homeGuard SmokeSense er navnet på den lille, trådløse trygghetspakken, som Iversens selskap, Praesidio Totalis AS, nylig lanserte. Det fleksible og frittstående brannsikringssystemet er skalerbart og kan tilpasses nært sagt ethvert behov. 

Konseptet er dessuten like enkelt i installasjon, som det er intelligent i funksjon. En optisk røykdetektor vil registrere farlig røykutvikling som oppstår på stedet. Den varsler umiddelbart og tydelig om faren, samtidig som den kutter strømtilførselen til de elektriske apparater som er koblet til systemet via egne brytere.

Elegant vokter

Den lille røykvarsleren gjør lite ut av seg der den henger i taket og ser etter røyk.

Enkelt å ta i bruk

- Her trengs ingen el-installatør. Dette kan nesten hvem som helst gjøre. Det eneste man i grunnen behøver er en stol eller gardintrapp,  sier Iversen, i det han selv tar steget opp på en stol for montere borrelåsen som effektivt fester røykdetektoren i taket. 

Detektoren gir fra seg et lite biip, i det den tidligere overingeniøren i Telenor fjerner batteri-forseglingen og aktiverer systemet.

- Sånn, da er vi oppe og går. Det neste på programmet er å skifte batteri. Men det skjer først om et par år, vil jeg tro, smiler Iversen, og setter detektoren på plass igjen.

Men før han kunne klargjøre og installere systemet på det første av fire te-kjøkkener, ble støpsler til oppvaskmaskinen, microbølgeoven og kaffetraktere og tekokere nappet ut. Fire brytere ble deretter plugget i disse kontaktene, før de elektriske artiklene igjen ble koblet til homeGuard-bryterne. Hele prosessen med å installere tok i underkant av ti minutter.

En målrettet Iversen på vei til neste kjøkken som skal brannsikres med homeGuard.

En målrettet Iversen på vei til neste kjøkken som skal brannsikres med homeGuard.

Plug & play

- Et viktig faktor da vi skulle utvikle denne serien, var at systemet skulle være både enkelt og rimelig å ta i bruk. Det er i prinsippet et plug & play-system, forteller gründeren, som har hatt nok å henge fingrene i etter at han ble arbeidende pensjonist for fem år siden. 

Iversen understreker at detektoren er behørig testet av SB Fire Research, spesielt i forhold til tørrkoking.  Den egenproduserte elektroniske bryteren for koketopp og komfyr er også NEMKO godkjent.

Om et mulig branntilløp skulle oppstå, vil detektoren via radiosignaler sende melding til alle påkoblede bryterne om å tvert kutte strømtilførselen. Bryterne kan enkelt aktiveres igjen ved å trykke på en reset-knapp. 

homeGuard kan levers som skreddersydd løsning, men kommer også i ferdige pakkeløsninger for kjøkken, stue, vaskerom m.m.

homeGuard kan levers som skreddersydd løsning, men kommer også i ferdige pakkeløsninger for kjøkken, stue, vaskerom m.m.

Brytere for kaffetrakter og vannkoker montert og aktivert.

Brytere for kaffetrakter og vannkoker montert og aktivert.

En årvåken vokter

Det er spesielle brytere til komfyr eller andre energikrevende hvitevarer,  mens de andre er mer universell. Disse er utstyrt med en lysende sirkel, som både angir klart om bryteren er aktiv, men også gir gjennom farger gir en indikasjon om hvor stor belastningen til enhver tid er på punktet.

God stemning og god brannsikkerhet på byggets kantinekjøkken.

God stemning og god brannsikkerhet på byggets kantinekjøkken.

Reidar monterer homeGuard på 1-2-3.

Reidar monterer homeGuard på 1-2-3.

Vi vandrer videre, og etter at kantinens kjøkken har fått det som trengs for å ha full kontroll, ender vi opp på et lite tekjøkken i enden av andre etasje.

- Dette er en ganske så typisk kjøkkenkrok, som ligger litt skjermet til, i enden av en kontorfløy. En overoppheting i et av apparatene her kan lett resultere i et branntilløp uten at noen merker noe før det er full fyr. Derfor kommer systemet virkelig til sin rett her - som en usynlig men, årvåken vokter, avslutter gründer og daglig leder Reidar Iversen.


Fakta om homeGuard

homeGuard er et brannforebyggende system som forhindrer de fleste branner relatert til feil bruk av elektriske apparater og elektriske apparater med feil. Systemet finnes i pakkeløsninger tilpasset kjøkken, stue, vaskerom m.m., men kan enkelt tilpasse forskjellige behov. Utviklingen av dette produktet er støttet av Innovasjon Norge. homeGuard kan du se nærmere på her: homeGuard.no


Relevante artikler

Åstas nye kjøkkenvokter

I fjor glemte Åsta Osberg (74) en gryte på komfyren og fikk brannvesenet på besøk. Nå sørger hennes nye brannsikringssystem for at det ikke gjentar seg.

Les hele historien her.

Godt innhold gull verdt

Godt innhold gull verdt

Åstas nye kjøkkenvokter

Åstas nye kjøkkenvokter