Reddet nattesøvn og helsen med egen oppfinnelse

Reddet nattesøvn og helsen med egen oppfinnelse

Da det gikk fra vondt til verre for over ti år siden, måtte Kenneth legge hodet i bløt. Nå håper han oppfinnelsen SleepStick vil hjelpe andre med søvnapné til å sove godt igjen.

Gjennom selskapet Cracknut lanserer Kenneth Tonning i disse dager konseptet SleepDear - en serie med ulike hjelpeprodukter for mennesker som lider av søvnapné og derfor må sove med pustemaskin.

Bergenseren, som nå har base i Nordhordland, tegner og forteller om sin egen konstruksjon - SleepStick - det første produktet som slippes på markedet.

Varianter av SleepStick på seng, montert og pakket sammen.

Varianter av SleepStick på seng, montert og pakket sammen.

- Når man får slangen bort fra sidene og opp, slik at den kommer ovenfra, unngår man å vikle seg inn i den når man sover, og lekkasjer og oppvåkninger reduseres til et absolutt minimum, i mange tilfeller eliminerer SleepStick dette problemet helt, sier den 49 år gamle gründeren.

Energisk og med glødende engasjement demonstrerer Kenneth for oss hvordan SleepStick’en enkelt kan monteres og demonteres. Full av energi har imidlertid den løsningsorienterte vestlendingen ikke alltid vært.

Fikk diagnose over natten

På begynnelsen av 2000-tallet var Tonning bosatt i Oslo, der han jobbet som seniorkonsulent for et it-selskap i Olav Thon-systemet. Han arbeidet mye, sov og lite og dårlig. Etterhvert ble søvnproblemene så store og hemmende at han bestemte seg for å oppsøke en søvnklinikk for å la seg utrede.

Etter et døgn til observasjon, fikk han diagnosen obstruktiv søvnapné av type moderat til alvorlig grad.

- Det kom som lyn fra klar himmel, men det var uansett godt å få klarlagt at det var en helt konkret grunn til at søvn var blitt dårlig, noe som jo påvirker immunsystemet direkte og kan gi en masse alvorlig følgeskader, forteller Kenneth.

Dagen etter fikk han en såkalt cpap installert på soverommet - en pustemaskin, som skal hjelpe åndedrettsystemet til å fungere ordentlig, og forhindre at pustestopp unngås mens man sover.

Imidlertid hjalp ikke maskinen Kenneth med å sove, snarere tvertimot. Slangen som forbandt maskinen med pustemasken ga bergenseren store problemer med å finne roen. Og når han først sovnet, varte det ikke lenge før han våknet av at han hadde viklet seg i slangen, slik at masken ble revet av og lekkasje oppstod. Dette skjedde til stadighet, og omtrent uten søvn på to døgn var Kenneth blitt temmelig desperat.

- Det var helt forferdelig å oppleve at det gikk fra ille til enda verre. Etter to netter med stadig fysiske oppvåkninger var jeg helt utslitt. Jeg ble helt satt ut og klarte ikke å fungere, erindrer Kenneth.

Han klarer knapt sette ord på hvordan han opplevde verden den gangen, men tilstanden for dem som opplever slik ekstrem søvnmangel, kan sammenlignes med det å ha en promille på 1,5.

Tok skjeen i egen hånd

Etter en ny bortimot søvnløs natt, fikk Kenneth nok. Noe måtte gjøres. Han satte seg foran pc-en og surfet og søkte etter mulige løsninger: Men etter hvert innså han at det ikke fantes noe hjelpemidler for slangeproblemet på markedet. Skulle det bli noen ordning, måtte ha fikse det selv.

- Nød lærer som kjent naken kvinne å spinne. Derfor kjøpte jeg noen materialer og fant fram tommestokk og verktøy, forteller Kenneth, som nesten blir blank i øyne, når han minnes følelsen han hadde etter første natt med den nye konstruksjonen.

Prototype nummer én av SleepStick var født, og Kenneth hadde fått orden på nattesøvnen igjen. Siden den første varianten, som fungerte supert og som Kenneth brukte flere år, har han videreutviklet, forbedret og gjort stadige tilpasninger for å få fram et mer fleksibelt og funksjonelt produkt. Treverk er erstattet av polypropylen plast, fester og ledd er forsterket og formen er optimalisert slik at den skal bidra til at slangen i minst mulig grad gjør innhogg i nattesøvn.

Da Kenneth for tre år siden flyttet til Vestlandet igjen, falt valget på Radøy. Men det var først etter at han fikk investoren Hackit Norway med på laget, at ting for alvor skjøt fart.

- Et tett samarbeid med en solid og engasjert investor hele veien har vært helt avgjørende for utviklingen av en godt produkt og for at vi nå endelig kan få realisert ideene, medgir oppfinneren, som også nyter godt av en en såkalt inkubator-avtale med Industriutvikling Vest.

Kenneth er for tiden en del av det spirende gründer-fellesskapet Dampen på Knarvik i Lindås, og har også hatt stor nytte av Innovasjon Norges gründerprogram

Forbedrer søvnkvaliteten markant

En lengre periode med testing og måling av brukere har gitt Kenneth og hans Cracknut masse nyttige data. Mest overrasket er han over de testresultatene som viser en markant nedgang i verdiene som angir hvor mange pustestopp man har i timen.

- Selv om jeg av egen erfaring visste at dette var et hjelpemiddel med stor effekt, ble jeg både overrasket og glad når det viste seg at SleepStick reduserte disse oppvåkningene med opptil hele 70 prosent. Foruten de rent medisinske effektene man oppnår ved forbedret søvn, har det ikke minst en avgjørende innvirkning på folks livskvalitet, som igjen har innvirkning på familielivet, sier småbarnsfaren, som for egen del halverte sine såkalte ahi-verdier.

Kenneth forklarer i detalj hvilke forbedringer som skjedde hos en av hans første testpersoner.

Kenneth forklarer i detalj hvilke forbedringer som skjedde hos en av hans første testpersoner.

Foruten at den med søvnapné og de rundt ham får det bedre når søvnen bedres, mener også Tonning at dette også har store samfunnsmessige konsekvenser.

For i følge en studie gjort hos Sahlgrenska akademin i Sverige har sjåfører med søvnapné to til tre ganger så stor risiko for å ende opp i en trafikkulykke som andre. De har også tre til fem ganger økt risiko for å krasje så kraftig at det involverer personskade.

- Hvis det viser seg at min enkle 40 cm høye, 30 cm bred og 20 cm dype anordning kan bidra til at denne risikoen minsker, er det jo helt fantastisk, sier den entusiastiske innovatøren.

Norge først ut

Etter snart 15 år med utvikling av stativet som effektivt eliminerer slangeproblemet ved søvn, har den første ladning med den tre delte oppfinnelsen passert produksjonen hos den lokale leverandøren i Bergen.

- I første omgang slipper vi første produkt i SleepDear-serien på det norske privatmarkedet. SleepStick vil bli tungt markedsført på nettsider og i sosiale medier, forteller gründeren.

Planene videre er å lansere produktet, som passer både voksne og barn, i Sverige og deretter i Tyskland og Europa. Det jobbes dessuten med en legemiddel-gigant, hvis distribusjonsnett favner alle klodens fem kontinenter.

- Det viktigste er likevel, når alt kommer til alt, at vi kan hjelpe mennesker med en søvnapné-diagnose til et bedre liv, og samtidig skape større åpenhet rundt en sykdom, som ikke ofte er i søkelyset, men som anslagsvis rammer omtrent 10 prosent av befolkningen, sier daglig leder i Cracknut, Kenneth Tonning.

Se nærmere på oppfinnelsen til Kenneth på sleepstick.no

Åstas nye kjøkkenvokter

Åstas nye kjøkkenvokter

Slangestativ gir bedre nattesøvn

Slangestativ gir bedre nattesøvn