Slangestativ gir bedre nattesøvn

Slangestativ gir bedre nattesøvn

Allerede etter første natt med stativet SleepStick under puten, opplevde Alf effekten av en god natts søvn.

Det er lenge siden jeg har sovet så godt. Ingen tvil om at dette stativet gjør natta mi betydelig mer behagelig. Ikke minst slipper jeg alle oppvåkningene, nå som slåsskampen med den hersens slangen ikke lenger er et tema, forteller Alf Herold Hansen (76).

Den godslige trønderen er en av flere personer med sykdommen søvnapné som har testet produktet SleepStick for selskapet Cracknut. For ham ga bruken av slangestativet umiddelbar virkning.

Med SleepStick i bruk om natten har Alf merkbart bedre søvnkvalitet.

Med SleepStick i bruk om natten har Alf merkbart bedre søvnkvalitet.

Merkbar kvalitetsforskjell

- Veldig merkbart allerede etter den første natten. Det er jo liten og enkel innretning, men den har likevel stor betydning for søvnkvaliteten for oss som har denne søvnsykdommen, sier den pensjonerte ingeniøren, som vet hva han snakker om.

For Hansen, som har diagnosen alvorlig obstruktiv søvnapné, har levd med pustemaskin på soverommet i mer enn to tiår. Som fylkesleder i Søvnforeningen i Trøndelag vet han dessuten godt hvilke praktiske problemer medlemmene sliter med i forbindelsen med behandlingen.

- Én ting er masken, som kan være vanskelig å få tilpasset optimalt. Mange opplever også at slangen som er en hyppig årsak til oppvåkninger fordi man vikler seg inn i den når man skifter sovestilling i løpet av natten. Den er egentlig bare plage når den ligger løst, slår Alf fast, og snakker av egen erfaring.

Han er overbevist om at mennesker med søvnapné vil ha stor nytte - og glede av det første produktet i serien SleepDear. Selv om Alf ikke er i gruppen som sliter mest med slangeproblematikken, fikk han like fullt påvist en klar forbedring i søvnkvalitet - i løpet av uken testen pågikk.

Fylkeslederen i Søvnforeningen i Trøndelag har ikke alltid våknet frisk og tidig.

Fylkeslederen i Søvnforeningen i Trøndelag har ikke alltid våknet frisk og tidig.

Sovnet i egne møter

Sov godt gjorde imidlertid ikke herr Hansen på 1990-tallet. Den tidligere avdelingsingeniøren i Mattilsynet kjente seg stadig trøtt og uten energi, og han både la seg og sto opp med en følelse av å være stupende trøtt.

- Det gikk kraftig utover dagsformen. Jeg kunne sovne nær sagt når og hvor som helst. Og det fremkalte selvfølgelig en del morsomheter blant møtedeltakerne når møtelederen duppet av flere ganger under møtet han selv hadde kalt inn til, ler Alf.

Men langt fra alle hendelser grunnet elendig søvnkvalitet, kan han dra på smilebåndet av. Da han skulle kjøre hjem til Byåsen etter et besøk hos datteren på Røros, holdt det på å gå helt galt.

- Helt utmattet av søvnmangel, sovnet jeg ved rattet, og havnet utenfor veien, forteller Alf, som priser seg lykkelig over at han hadde lav fart og at terrenget utenfor veibanen var flatt.

Den dramatiske hendelsen gjorde at Alf bestemte umiddelbart for å få undersøkt hva som kunne være årsaken til at han konstant følte seg trøtt og uopplagt. Og etter en natt på St. Olav ved RiT fikk han raskt diagnosen alvorlig søvnapné.

Allerede natten etter sykehusoppholdet fikk Alf med seg pustemaskin hjem, og den har siden vært hans faste følgesvenn gjennom nettene.

Bekymret for manglende diagnose

- Det går jo helt fint med meg nå. Jeg lever et helt normalt liv og jeg våkner uthvilt hver morgen. Men jeg tenker mer på alle dem som har sykdommen, uten å vite det. Det er de som sliter. Ikke-diagnostisert og ubehandlet søvnapné kan jo ha alvorlige konsekvenser som opplagt er egnet til å ta nattesøvn fra en, mener fylkesleder Hansen.

I dag har Alf har med seg cpap-en når han er på reise, på hytta eller overnatter i båten.

- Med SleepStick får jeg klart bedre netter. Og det er jo ikke noe heft å ta den med seg rundt omkring heller, lett og sammenleggbar som den er, sier Alf Herold Hansen.

Se nærmere på SleepStick på sleepstick.no

Reddet nattesøvn og helsen med egen oppfinnelse

Reddet nattesøvn og helsen med egen oppfinnelse