Ikke vent med rensen:  Rene kanaler gir bedre inneklima

Ikke vent med rensen: Rene kanaler gir bedre inneklima

Mange huseiere sliter med ventilasjonsanlegg som støyer eller har liten effekt. Andre klager over høy strømregning og stadig dårligere luftkvalitet innendørs. Dette kan være symptomer på et ventilasjonsanlegg som er modent for en real rens.

Av Geir Dahle

- Våre målinger viser en enkel kanalrens i hele 95 prosent av tilfellene gir en klart bedret effekt i ventilasjonsanlegget. Som igjen påvirker innemiljøet og helsen vår, sier Wilfred Wessel Berthelsen i Alver VentClean.

Han er akkurat kommet tilbake til kontoret på Meland etter en jobb på Sotra, der han og nykommerens nye servicetekniker har utført første rens og balansering av ventilasjonsanlegget i en enebolig bygget rundt 2010-tallet.

Allsidig nykommer

Sammen med kona Jannicke startet Berthelsen i begynnelsen av 2018 rengjøringsselskapet som har spesialisert seg på rens av ventilasjonskanaler på private boliger og fritidsboliger som er oppført de to siste tiårene. Dette er boliger som er bygd etter byggeforskriften Tek10, som har krav til balansert ventilasjon.

Alver VentClean, som også tar jobben med å rense ventilasjonskanaler i næringsbygg og kommunale institusjoner som barnehager, er det eneste av sitt slag i Nordhordland. Og grunderen har sett mye og mangt gjennom kameraet som er montert på de roterende børstene Berthelsens støvjegere bruker når kanalene skal gjøres skinnende rene. For her er det snakk om ren mekanisk operasjon, blottet for bruk av kjemikalier.

Video-inspiserer kanalene

- I løpet av år samler det seg selvfølgelig opp mye støv i kanalene. Over tid dannes det også bakerier og soppsporer som forringer innemiljøet og kan påvirke helsen vår. De fleste boligeiere som jeg er på gratis befaring hos, grøsser litt av synet når vi viser dem den indre tilstanden av kanalsystemet. Det er ikke noe vakkert syn, forteller kanalrenseren, som ved behov også utfører justering og balansering av luftmengdene i ventilasjonssystemet. Dette gjør at du oppnår en optimal ventilering, som igjen påvirker innemiljøet positivt.

I de fleste tilfeller trenger Alver VentClean rundt to timer på å rengjøre ventiler og ventilasjonskanaler på inntil seks ventiler, og da utfører de også videoinspeksjon både før og etter rengjøringen, slik at kundene kan se resultatet med egne øyne.

Gullende rent

- Vi er opptatt av at du som kunde skal være sikker på at luften du puster skal strømme gjennom gullende rene kanaler. Det setter de fleste stor pris på, sier Berthelsen.

Han mener rens hvert fjerde eller femte år burde være tilstrekkelig i de fleste tilfeller. Barnefamilier, allergikere og personer med luftveisproblemer bør vurdere å få dette gjort hyppigere.

last ned.jpg

Ren luft og godt inneklima?

Alver VentClean anbefaler hyppig rens av ventilasjonskanalene for barnefamilier, allergikere og personer med luftveisproblemer.

Enkel viftesjekk

Ved siden av å rense kanalene og balansere anleggene, tilbyr også Alver VentClean sjekk av selve viften i anlegget.

- Vi rengjør også aggregatet, bytter filter om nødvendig, og sjekker funksjonen til de ulike delene, som varmeveksler og motor. Noen ganger avdekker vi problemer som gir kunden unødvendig energiforbruk. Det eksempelvis være snakk om motordur, eller varmegang, som faktisk kan utgjøre en reell brannfare. Hos de fleste holder det med en helt enkel rengjøring, men i ekstreme tilfeller har vi anbefalt å skifte hele anlegget. Så du kan godt si at det er lurt å ta en rens før tingene har kommet så langt, konkluderer Wilfred Berthelsen.

Full diagnose

Han viser oss noen før og etter-bilder og forteller samtidig om en heftig jobb der Alver VentClean virkelig fikk brukt for mye at sitt spesialutstyr.

- Kunden hadde et ti år gammelt anlegg med balansert ventilasjon, og hadde lenge vært plaget med både ulyd og dårlig avtrekk, spesielt på badet. Ved nærmere inspeksjon så vi at kanalene var fulle av støv og dritt, men i tillegg fant vi et lokk som sto på tvers. Det hadde tydeligvis blitt gjenglemt, og hadde stått slik siden huset ble bygget. Kanskje ikke så rart at effekten var noe lav, sier Berthelsen, og legger til:

- Vi kjørte som alltid full diagnose av både kanaler, ventiler, og vifte, noe som avdekket flere problemer. Det ble en langt mer omfattende seanse enn vi hadde sett for oss, men da vi dro derfra hadde kunden et 100 prosent velfungerende anlegg. Og det er jo det viktigste.

Før og etter-bilder fra en av oppdragene til Alver VentClean.

Før og etter-bilder fra en av oppdragene til Alver VentClean.

Enkle råd

Heldigvis er det sjelden Wilfred Berthelsen og laget hans kommer borti slike ekstreme tilfeller. Han mener alle boligeiere med enkle grep selv kan bidra til inneklima bedres og ventilasjonseffekten i huset ivaretas.

  • Skift filter jevnlig, helst to ganger i året. Pass på å skifte etter pollensesongen.

  • Unngå å slå av anlegg mer en strengt nødvendig. Dette kan forårsake at det kommer fuktighet i anlegget.

  • Inspisere ventilene og lys opp i kanalene for å få se tilstanden.


Fakta om Alver VentClean

last ned.png

Alver Ventclean er en lokal familiebedrift som er drevet og eid av Wilfred og Janicke Berthelsen. Bedriften holder til i Meland kommune, men opererer i området Nordhordland-Bergen.

Jubilerer seg inn i nye lokaler

Jubilerer seg inn i nye lokaler

NWP Havbruk girer kraftig opp i kampen mot lakselus og miljøutfordringer innen havbruk

NWP Havbruk girer kraftig opp i kampen mot lakselus og miljøutfordringer innen havbruk